ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ МАШИНОБУДУВАННЯ - Григор'єва, Наталія Сергіївна; Кирилович, Валерій Анатолійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Корисною у підвищенні ефективності технологічних процесів є самоорганізація, що базується на синергетичному ефекті. Під час виконання процесу в технологічному середовищі створюються бар’єри, що усувають шкідливі властивості і проявляють корисні при виготовленні деталей. Описано приклади самоорганізації технологічних систем.