ВИКОРИСТАННЯ НЕСТАЦІОНАРНИХ ПРОЦЕСІВ РІЗАННЯ ДЛЯ ЯКІСНОГО ФОРМОУТВОРЕННЯ ПОВЕРХОНЬ ДЕТАЛЕЙ - Громовий, Олексій Андрійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Проведений аналіз використання нестаціонарних процесів різання показав перспективність використання багатоступінчастих торцевих фрез для обробки плоских поверхонь деталей машин. Для забезпечення необхідних параметрів якості обробленої поверхні було запропоновано використовувати способи обробки зі змінною траєкторією руху різальних ножів фрез щодо заготовок. Експериментально досліджений вплив геометричних параметрів різальних частин ножів торцевих фрез та режимів різання на якість оброблених поверхонь. Для покращення якості обробленої поверхні запропоновано використовувати ножі з безвершинною радіусною різальною кромкою. Визначено раціональні значення кутів нахилу різальних кромок ножів торцевих фрез. Рекомендовано раціональні режими різання для забезпечення необхідних параметрів якості обробки при фрезеруванні високоміцного чавуну. Експериментально отримана стабільна шорсткість поверхні вздовж ширини обробки за рахунок використання лінійної траєкторії різання чистовим ножем. Забезпечення необхідної мікрогеометрії обробленої поверхні дозволяє покращити експлуатаційні властивості деталей машин: зносостійкість, корозійну стійкість, жорсткість.