ОБҐРУНТУВАННЯ МІСЦЯ РОЗМІЩЕННЯ ПРОМІЖНИХ ДЕТОНАТОРІВ В СВЕРДЛОВИННОМУ ЗАРЯДІ ДЛЯ ПІДСИЛЕННЯ ДІЇ ВИБУХУ В ПІДОШВІ УСТУПУ - Копка, Ігор Олександрович; Кравець, Віктор Георгійович; Фролов, Олександр Олександрович; Клеван, Олег Миколайович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Розглянуто способи підсилення дії вибуху в нижній частині заряду. Обґрунтовано ефективність використання взаємодії детонаційних хвиль, що поширюються від проміжних детонаторів, на рівні підошви уступу. Визначена умова, за якої забезпечується зустріч детонаційних енергетичних потоків в підошві уступу. Показано, що використання штатних внутрішньо-свердловинних сповільнювачів неелектричних систем ініціювання не може забезпечити необхідні інтервали сповільнення між підриванням верхнього й нижнього проміжних детонаторів. Запропоновано, при певних значеннях місць розміщення верхнього та нижнього проміжних детонаторів в свердловинному заряді відносно рівня підошви уступу, визначати додаткову довжину хвилеводу, необхідну для ініціювання верхнього бойовика, яка повинна залишатися на поверхні в місці з’єднання з поверхневою мережею хвилеводів. Розраховано значення додаткової довжини хвилеводу для різних швидкостей поширення детонації щодо вибухової речовини та встановлено необхідні інтервали сповільнення. Запропонована конструкція свердловинного заряду, за якої забезпечується зустріч енергетичних детонаційних потоків на рівні підошви уступу. Доведено, що мінімальна припустима відстань верхнього і нижнього проміжних детонаторів до точки зустрічі на рівні підошви уступу повинна встановлюватися з умови стабілізації детонаційних хвиль, які поширюються від бойовиків. За умови рівності відстаней від верхнього та нижнього проміжних детонаторів до підошви уступу додаткова довжина хвилеводу на поверхні буде дорівнювати відстані між цими бойовиками.