ПІДВИЩЕННЯ СТІЙКОСТІ КІНЦЕВИХ ФРЕЗ З ПОКРИТТЯМ ПІД ЧАС ОБРОБКИ ТИТАНОВИХ СПЛАВІВ ЗА РАХУНОК ПРИРОБІТКИ - Бесарабець, Юрій Йосипович; Середенко, Богдан Миколайович; Ванієв, Ельдар Рустемович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Наведено результати дослідження можливості підвищення стійкості кінцевих фрез з покриттям при обробці титанових сплавів за рахунок приробітки. Для цього проаналізовано існуючі методи підвищення стійкості інструментальних матеріалів. Зазначається, що для зміцнення твердого сплаву перед покриттям широко застосовуються способи поверхневого зміцнення. З метою подальшого підвищення стійкості інструменту на прикладі фрезерування сплаву ВТ6 твердосплавними фрезами, в яких перед нанесенням покриття TiAlN проведене зміцнення віброабразивною обробкою, розглядається можливість подальшого підвищення стійкості цього інструменту за рахунок попередньої приробітки в технологічному середовищі «Promoledge 9 %», яка подавалась в зону різання способом мінімального змащення. Приробітка здійснювалась на наступних режимах: Sz = 0,03 та Sz = 0,05 мм/зуб., t = 1 мм; V = 10 м/хв., V = 15 м/хв., V = 20 м/хв., V = 25 м/хв. В результаті проведених досліджень встановлено, що рекомендованою швидкістю для подальшого підвищення стійкості кінцевих фрез є V = 20 м/хв. При цьому спостерігалось підвищення стійкості при подачі Sz = 0,03 мм/зуб. в 1,5 раза, а при Sz = 0,05 мм/зуб. – в 2 рази.