НАДШИРОКОСМУГОВА АНТЕННА СИСТЕМА ДЛЯ МОБІЛЬНОГО ПЕЛЕНГАТОРА РАДІОТЕЛЕВІЗІЙНИХ СТАНЦІЙ - Кирилюк, Володимир Анатолійович; Чернявський, Георгій Петрович; Міхєєв, Юрій Іванович; Пінчук, Олег Іванович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Розглянуто завдання розроблення та виготовлення дослідного зразка надширокосмугового антенного елемента та антенної системи (АС) на базі такого елемента для мобільного пеленгатора джерел радіотелевізійних сигналів з використанням квазідоплерівського методу пеленгації. За результатами досліджень запропоновано технічне рішення – мобільна надширокосмугова антенна система, елементами якої є нові надширокосмугові випромінювачі, які можна віднести до класу диско-конусних антен та експоненціальних антен. Надширокосмуговість випромінювача забезпечується формою фольгованої частини антенного елемента. Обвідна функція елемента АС, отримана теоретичним моделюванням та підтверджена практичним експериментом, має вигляд експоненти. Забезпечення необхідної точності апроксимації досягнуто вибором полінома п’ятого ступеня. Поєднання елементів випромінювача, їхнє центрування та спаювання здійснюють за допомогою спеціально розробленого оснащення. Перевірку параметрів випромінювача проведено вимірюванням коефіцієнта стоячої хвилі, який приймає значення менше 3 у діапазоні частот від 95 до 900 МГц, що задовольняє вимогам, які висувають до надширокосмугової АС пеленгатора джерел радіотелевізійних сигналів. Наведено основні параметри, та конструктивні особливості АС.