АВТОМАТИЗОВАНЕ ПРОГНОЗУВАННЯ ТРУДОМІСТКОСТІ ОБРОБКИ ДЕТАЛЕЙ НА ВЕРСТАТАХ З ЧПУ ЗА ДОПОМОГОЮ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ - Григор’єва, Ірина Володимирівна; Крижанівська, Ілона Володимирівна (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
В статті викладено результати досліджень щодо проблеми автоматизованого розв’язання задачі прогнозування трудомісткості обробки деталей різанням з використанням нейронних мереж (НМ) шляхом створення інформаційного, методично-алгоритмічного та програмного забезпечення. Запропоновано методику, узагальнений алгоритм та відповідно до них структуру розробленої інтелектуальної системи, побудованої на основі НМ, яка використовується як інструмент прогнозування штучного часу обробки деталей. Для конкретизації поставленої мети здійснено формалізовану постановку задачі, що дає змогу деталізувати залежності шуканого значення прогнозованої величини тривалості обробки деталей від факторів, що мають на неї вплив. Підібрано комплекс вихідних даних для вхідного вектора НМ для прогнозування трудомісткості виготовлення деталей, розроблено принцип їх кодування та відповідні алгоритми кодування вхідних полів НМ