ДОСЛІДЖЕННЯ ФОРМУВАННЯ ВТРАТ ДЕКОРАТИВНОГО КАМЕНЮ ПРИ ЙОГО НАВАНТАЖЕННІ І ПЕРЕМІЩЕННІ НА КАР’ЄРАХ БЛОЧНОЇ СИРОВИНИ - Кісєль, Олена Олександрівна; Остафійчук, Неля Миколаївна (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Розроблені оптимальні технологічні схеми переміщення блоків в кар’єрі з метою забезпечення мінімальних якісних втрат блочної сировини, а також наведені дані, які підтверджують зменшення якісних втрат каменю на основі впровадження в практику методики розрахунку раціональних параметрів розташування завалювальних лебідок. Запропонована методика визначення якісних втрат сировини внаслідок відколу кутів і граней блока при його завалюванні і переміщенні.