МЕТОДИ ПІДВИЩЕННЯ ТОВЩИНИ ВАКУУМНО-ПЛАЗМОВИХ ПОКРИТТІВ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ У МАШИНОБУДУВАННІ - Рудніцький, Валентин Анатолійович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Наведено аналіз експериментальних даних, які показують можливість збільшення товщини плівки, що підвищує зносостійкість деталі. Найбільш позитивний ефект отримано в умовах тертя ковзання при обмеженій подачі мастила. В статті на прикладі електричних розрядів у вакуумі з катодом чи анодом, які випаровуються, показано, як отримати плівки підвищеної товщини і установлено оптимальні значення основних параметрів режиму їх напилення.