ШИРОКОСМУГОВИЙ ЗАСІБ РАДІОЗВ’ЯЗКУ КОРОТКОХВИЛЬОВОГО ДІАПАЗОНУ ДЛЯ ПЕРЕДАЧІ АНАЛОГОВИХ ВУЗЬКОСМУГОВИХ СИГНАЛІВ - Андреєв, Олександр Володимирович; Мартинчук, Петро Петрович; Полещук, Іван Іванович; Хоменко, Микола Федорович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2016)
Передача інформації по радіоканалу зв’язку завжди передбачає вибір виду модуляції радіохвилі певної частоти і виділення смуги частот, яку займає радіосигнал. Для передачі аналогових вузькосмугових сигналів по каналам радіозв’язку у районах зі складним рельєфом місцевості широко використовується короткохвильовий діапазон. При цьому більшість засобів радіозв’язку використовують частотну модуляцію передавача, без будь-якого шифрування повідомлень. Це дає змогу виявляти і перехоплювати повідомлення, що передаються. Застосування голосових скремблерів дозволяє приховати інформацію, що передається по вузькосмуговому каналу зв’язку, але приховати факт випромінювання передавача практично неможливо. Запропоновано використання широкосмугового радіосигналу із модуляцією, що не пов’язана зі зміною частоти передавача відповідно до інформаційної складової. Проведені розрахунки показали, що запропонована система зв’язку може працювати в загальній смузі частот разом з існуючими вузькосмуговими засобами КХ-діапазону, не створюючи їм при цьому суттєвих перешкод. При цьому відношення сигнал/шум, яке створюється на вході приймача частотного моніторингу, майже на два порядки менше ніж для існуючих вузькосмугових засобів КХ-діапазону.