МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТУ ЗАКРИТТЯ ВТОМНОЇ ТРІЩИНИ З ДОПОМОГОЮ ОПТИЧНОГО МЕТОДУ КООРДИНАТНИХ СІТОК - Пиндус, Юрій Іванович; Фостик, Василь Богданович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Запропоновано методику визначення розкриття втомної тріщини з допомогою оптичного методу з використанням координатних сіток. Обґрунтовано вибір бази вимірювання та відстані від вістря тріщини до бази вимірювання. З використанням вказаної методики побудовано кінетичні діаграми втомного руйнування (КДВР) в ефективних координатах. Отримано задовільне узгодження КДВР, побудованих в ефективних координатах за різних асиметрій циклу навантаження з поправкою Елбера та оптичного методу координатних сіток.