МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВІДКЛАДЕННЯ САЖІ У ВИПУСКНОМУ ТРАКТІ ДВИГУНА АВТОМОБІЛЯ - Ільченко, Андрій Володимирович; Кур'ята, Володимир Петрович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Наведено результати експериментальних досліджень модуля пружності першого роду, максимальних напружень розтягу та зрізу сажі як складової шкідливих викидів двигуна автомобіля в діапазоні температур, що мають місце у його випускному тракті. Встановлено зв’язок між температурою відпрацьованих газів та їх швидкістю біля відкритого кінця випускного тракта в повному діапазоні обертів колінчастого вала дизеля. Отримані дані дозволяють описати в аналітичному вигляді процес відкладання сажі у випускному тракті двигуна.