ВИЗНАЧЕННЯ МІЦНОСТІ ЗАКРІПЛЕННЯ АЛМАЗНОГО ЗЕРНА У ЗВ'ЯЗЦІ ПРИ ЦИКЛІЧНОМУ НАВАНТАЖЕННІ - Коновалов, Валерій Олексійович; Петасюк, Ольга Ульянівна; Шатохін, Володимир Володимирович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Розроблено методику та проведено експериментальні дослідження міцності закріплення алмазного зерна у зв'язці в умовах циклічного навантаження на спеціально створеній установці. Отримано втомленісні криві, які дозволяють оцінити циклічну міцність – фізичну межу витривалості матеріалу зв'язки. Встановлено, що точка перетину похилої і горизонтальної ділянок побудованих кривих набуває критеріального значення як одного з основних показників міцності закріплення зерна у зв'язці, а відношення відносної глибини закріплення зерна до кількості циклів навантаження, визначене координатами точки їх перетину, дозволяє прогнозувати швидкість зношування алмаза в інструменті.