НЕГРАНИЧНІ ВУГЛЕВОДНІ, ФЕНОЛИ І КАРБОНОВІ КИСЛОТИ В СКЛАДІ СЛАНЦЕВИХ ПОРІД, ВИДОБУТИХ ПІДЗЕМНИМ СПОСОБОМ, ЯК ФАКТОР ЕКОЛОГІЧНОГО ЗАБРУДНЕННЯ - Зуєвська, Наталія Валеріївна; Новаковська, Аніта (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Розглянуті сланцеві гірські породи як побічний продукт добутку вугілля та інших корисних копалин. Обговорені можливості утилізації сланцевих порід, що вміщують сланцеву смолу, масла, асфальтени, активні поєднання вуглецю та водню. Їх схильність до поглинання великої кількості кисню при окислюванні потребує спеціальної обробки хімічними реагентами сланцевих порід в інженерних спорудах.