Принцип отримання та обробки інформації для побудови геометричного профілю поверхні - Гніліцький, Віталій Васильович; Цірук, Олександр Володимирович (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Розглядається питання побудови геометричного профілю та форми поверхонь, виготовлених з різних матеріалів. Для отримання даних прог профіль поверхніпропонується використати тріангуляційний метод вимірювання відстані доь об'єкта (лазерна тріангуляція). ЖДля побудови цифрової моделі форми поверхні запропоновано використати тріангуляцію Делоне (тріангуляція як спосіб представлення форми поверхні).