ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ НЕВИБУХОВИХ РУЙНУЮЧИХ ЗАСОБІВ (НРЗ) ПРИ ВИДОБУВАННІ БЛОКІВ ГАБРОЇДНИХ ПОРІД - Ломаков, Григорій Миколайович; Яворська, Світлана Вікторівна (Вісник ЖДТУ. Серія "Технічні науки", 2017)
Узагальнено технологічні характеристики різних типів невибухових руйнуючих засобів (НРЗ) та дослідженні можливості їх використання при видобуванні блоків декоративного каменю з габроїдних порід. Встановлено, що ефективність видобування блоків з використанням НРЗ можна суттєво підвищити шляхом обробки масиву поверхнево активними речовинами в окремості синтетично-миючими засобами.